Dava dilekçeleri bayilerde….

Total 500 den biraz fazla bayisinin 136 sına dava açmış…BP bir kaç yüz, Shell bir o kadar…diğerleri hakkında da birşeyler duyuyoruz. Ama bunlardan daha ilginci avukatların davranışları….

Petrol ofisinden ayrılan avukatların ofis açıp bu davaları aldığını, çeşitli kentlerden ticaret mahkemelerini arayıp açılan davaların listelerini alan avukatları ve ele geçen bu listelerdeki dava açılan bayileri arayıp, davanıza biz bakalım diyen avukatları da duydukça, şaşırmadan edemiyoruz.

Ortada ciddi bir pasta var, bu pastadan herkes bir şeyler kapma yarışında…

Bir dağıtım şirketi 3 yıl önce verdiği 4.000.000 TL ye  3.000.000 TL  faiz istemiş, dava olmuş 7.000.000 TL …bu nasıl bir istem, bunu alamayacaklarını bile bile böyle bir davaya harç neden yatırılır….bunun sebebini bilmemek zor değil ama herkesin ticareti kendine..

Davalar 12.03.2010 dan önce açıldı, herkesin eline dilekçeler yeni ulaşıyor…bayiler telaşlı.

Önümüzdeki günlerde özellikle İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri sebepsiz zenginleşme davaları mezarlığı olacağa benziyor. Davayı kazanan bayi masaya güçlü oturacak, kaybeden ödeyecek…..

Bekleyip göreceğiz.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

20 Cevaplar | “Dava dilekçeleri bayilerde….”

  1. Eskilerin meşhur bir lafı vardır. Hiç bilmiyorsan yarısını ver derler. Sanırım dağıtım firmaları da gönlünden geçenin iki katını istiyor ki yarısını alsın. Bunlara bu cesareti veren biziz aslında. Şimdiye kadar onlar hukukçuları mali danışmanları hepsi bir karşımızdaydı biz hep yalnızdık. Söyledikleri herşeyi kanun sandık. Ama şimdi iş değişti siz ve sizin gibi değerli avukatlar bizim yanımızda olduğu sürece hak yerini bulur. Hala yalnız savaşan kaybetmeye mahkumdur.

  2. aytekin bilal 27. Mar, 2010 | 09:23

    merhaba murat bey, şuan piyasada yaklaşık 13000 bayi var. benim dikkat çekmek istediğim konu, 18 eylül 2010 tarihinde 13000 bayinin de intifası aynı anda biticek değil. yaklaşık 6500-7000 bayinin intifası 18 eylül de bitecek. yani % 50, demek istediğim (piyasa ortalaması %50 ye göre yazıyorum )Total, intifası biten 250 bayinin 136 sına dava açıyor.Oran çok büyük, aynı olay petrol ofisi, bp, shell içinde geçerli.

  3. SAYIN EİDTÖR
    SON GELİŞMELER VE REKABET KURUMUNUN İNTİFALARIN 18,09,2010 DA SON BULMASI İLE İLGİLİ KESİN KARARI VE BU SONUÇLA DAĞITICILAR TARAFINDAN AÇILAN SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME VB. DAVALARA BAKTIĞIMIZDA; BAYİ OLARAK REKABET KURUMUNA ŞİMDİDEN BAŞVURU YAPMAMIZIN GEREĞİ VARMIDIR?
    POL-PET İNKİ GİBİ İSTASYONUMUZA ÖZEL BİR REKABET KURUMU KARARINA GEREK VARMIDIR. YOKSA, SON DURUMA BAKARAK DAĞITIM ŞİRKETİMİZ, 18,09,2010 DAN SONRA RK.na YAPACAĞIMIZ BAŞVURU SONUCU CEZAYI GÖZE ALAMAYARAK KENDİLİĞİNDEN İNTİFAMIZI KALDIRIRMI. TEŞEKKÜRLER.

  4. Sayın Murat bey
    Bizim tahminimiz dağıtım şirketleri bu cezları göze almayacaklardır. Ama yine de onların yerine geçip karar verme durumunda değiliz. 18.09.2010 tarihine kadar bu ülkede başkaca ne gelişme olur onu da bilemeyiz.

  5. Değerli editör, şuan bizler opet bayisiyiz. Opet A.Ş. hiç bir bayisine sebebsiz zenginleşme davası açmamış bununla ilgilide hiç bir şekilde bir çalışma içerisine girmemiştir. Acaba Opet bayilerini gerçekten bu yasa çerçevesinde serbestmi bırakacak yoksa bayilerine karşı bir plan hazırlığı içerisindemi. Ayrıca şuan Opet’in Danıştaya kararın esastan görüşülmesi için talebi bulunmakta ve şuanki dedikodulara göre danıştayydan bu sefer bayileri olumsuz etkileyecek bir karar çıkacağı konuşulmaktadır. Yani nisan ortasında rekabet kurulun aldığı kararın iptal edileceği düşünülmektedir. bir hukukcu olarak bu konuda sizlerin düşünceleri nelerdir. 18 marta kadar dava acmamış olması, ilerde dava acamıyacağı anlamına gelirmi. teşekkürler

  6. Sayın Samet bey
    Ope’in dava açmaması, hukukçularının doğruyu gördüğü anlamına geliyor. Zira bize göre hiç bir şekilde zamanaşımı süreleri başlamamıştır ve bu sebeple alelacele dava açmanın bir anlamı yoktur. Ancak dava açmamanın Rekbet Kurulu kararına uyup uymamakla da bir bağlantısı bulunmamaktadır. Opet RK’nun kendisi hakkında vereceği cezaları göğüsleyecekse, kararlara uymamayı düşünebilir; ama biz böyle bir ihtmali düşünmemekteyiz. Danıştay’a gelince, TOTAL-AKDAĞ kararında Danıştay düşüncesini kısmen de ola belli etmiş olduğundan, aksi bir karar çıkma ihtimali zayıftır. Kaldı ki yapılan başvurular, yürütülmesi zorunlu icra bir işleme karşı açılmamış olduğundan (dava açılan RK kararları sonuç işlem değildir) davalar bu yönüyle de bize göre reddedilecektir. 12.03.2010 tarihinde zamanaşımı süreleri dolmadığından, bu tarihe kadar dava açılmaması ileride dava açamayacağı anlamına gelmemektedir.

  7. sayın editör,biz bp bayisiyiz. bp nin bize açtığı davada akaryakıt istasyonunun kurulu olduğu gayrimenkul üzerinde 3.kişilere devir,temlik veya intifa hak tesisinin önlenmesi için tedbir kararı istiyor. bunu da alacakları teminatsız olduğu için istiyorlar. biz başka teminat göstereceğiz fakat sorun şu: eğer mahkeme yine de tedbir kararı koyarsa ve mahkeme de yıllar sürerse, bu rekabete aykırı olur mu? sonuçta 18eylül de başka dağıtıma intifa veremiyor olacağız. rekabet kurumuna bp nin bize açtığı dava dilekçesiyle başvursak (bp nin rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle)lehimize bir karar veya bp nin aleyhine bir karar aldırabilir miyiz?

  8. Yavuz bey,
    Dava sonucunu belirleyecek şekilde tedbir kararı verilmez. Merak etmeyin mahkeme bu istemi reddedecek. Anı şekilde açılmış onlarca davalarda tedbir istemleri reddedilmiştir.Bunun dışında Rekabet Kurumu veye başka bir yere başvurmanıza gerek de yok, davanızı bir avukata layıkıyla takip ettirin yeterli. Kolay gelsin.

  9. Asım DOĞANGÜN 13. Nis, 2010 | 05:57

    Sn. Editör
    Benim ANK. merkezde total amblemi altında akaryakıt ve LPG istasyonum vardı. İstasyonumu kira ya verdim total kiracımla bayilik sözleşmesi yaptı ve demirbaşları ona teslim etti. Benlede yanlızca intifa ilişkisi bulunmaktadır. Kiracım Kasım/2009 da total den gelecek ceza yı kabul etti ve tek taraflı bayilik sözleşmesini fesh etti şu an mahkemelikler. Total benim şahsıma sebebsiz zenginleşmeden dolayı dava açtı davayı açarkende kiracımla yapmış olduğu bayilik sözleşmesini ve bayilik sözleşmesindeki kiracıma teslim ettiği POMPA,GİYDİRME ve v.s gibi demirbaşların bedelini benden istiyor halbuki kiracım bayiilik sözleşmesini fesh ettiğinde total geldi tüm demirbaşlarını aldı kalıcı hiç bir yatırımıda yotur istasyonumda,avkatım gerçi bir itiraz dilekçesini mahkemeye sundu.
    Şimdi total kiracıma teslim ettiği ve geri aldığı demirbaşların bedelini benden istemekte haklımı ve ben totaL e intifa tesis ederkende hibe ve intifa bedeli altında hiç para almadım.SELAMLAR

  10. Sayın Doğangün,
    Evet Total siz (3 kişi) den 22.000 TL civarında bir para istiyor. Ancak bayilik sözleşmenizi ve aradaki diğer sözleşmeleri bilmeden doğru bir cevap vermemiz zor. Ancak dava açan şirketler dilekçelerinde genel olarak parayı hangi kalemler için istediğini belirtmiyorlar. Dava dilekçesini de görmediğimizden buna da net bir cevap vermemiz mümkün değil. Avukatınız mutlaka gerekli incelemeyi yapıp cevabını verecektir. Kolay gelsin.

  11. sn.editor Bulundugumuz pamukova ilcesinde veya eskisehir yolu diyelim fiyat rekabeti okadar asırı arttıki anorlam fiyat etiketleri bulunmakta ister istemez butun firmalar rekabete girmis durumda benim sormak istedigim aynı firmadaki iki istasyonda sunulan fiyat arasında bile ucurum var bende bu konuda asırı sıkıntı cekmekteyim aynı firmada olan baska iki istasyon benden %4 gibi dahadusuge mal satabilmekte buda baglı oldugumuz firma avantajları ile olmakta sanırım, bu sizge RK kararlarına uygunmu,iyi calısmalar

  12. Fatih bey
    Rekabet Kurumu’na başvurmanın bir bedeli yok. Başvurun, bir adım atın bakalım ne cevap gelecek.

  13. sayın editör 14 mayıs 2008 tarihinde yapmış olduğum 6 yıllık intifa sözleşmesinde tarafıma 18,200 TL tamamen ve peşinen hak sahibine ödenmiştir diyor.oysa ben para almadım sadece şirket giydirme ve pompa verdi bize,acaba burdaki bedel ona karşılıkmı yazıldı, yoksa banada sebepsiz zenginleşme davası açılırmı.saygılar

  14. Tansel bey,

    Ödenmiştir yazısı varsa ödenmediğini yine yazılı belge ile ispt etmelisiniz. Almasanız da aldınız demektir.

  15. Bilge Boyar 08. Mar, 2012 | 09:10

    Merhabalar, bu davalarla ilgili olarak sormak istiyordum…sonuçlanan bir dava oldu mu?ve bu karar bayii lehine mi yoksa akaryakıt dağıtım firmaları lehine mi sonuçlandı? yargıtayın görüşü ne? cevabınız için teşekkürler…

  16. Bilge hanım, 18.09.2010 dan önce açılan davalar, “erken açılan davanın reddine” olarak sonuçlandı. 5 yıldan sonra açılan davalardan bitenler de var devam edenler de. Ama biten davalar bitmeyenlere referans olmaz. Zira her yatırımın veriliş şekli değişik. Bu sebeple iade edilmesi gerekenler kadar edilmeyenler de var.

  17. yeni bir istasyon satın aldık.ve eskı sırket sahıbın 1.500.000 tl borcunu odedık.bu arada yenıden sıfır sırket kurduk.1500.000 tl kısmı odedıgımız gunun ardından oncekı sırkete 1 mılyon dolar hıbe verıldıgını ve bu bedelınden bızden talep edılıp sozlesmeyı fesh edılmek ıstendıgı tarafımıza ulastı.sormak ıstedıgım konu yenı sırket eskı sırketın borcunu odemekle yukumlu mudur,ortada sebebsız bır tahsılat soz konusu,sırket ıntıfa kozunu one suruyor.avukatla gorusmemızde bu bedelı odememızı ve akabınde karsı dava acmamız gerektıgı soylendı.bu ıstasyonu ıntıfasız hale getırmek ıcın bır yol varmı ve bu borctan cıdden sorumlu muyuz?odenen rakam tarafımızada ulasmamıstır.ayrıca sozlesmeyı ımzalıyan sahsın yası o gun ıtıbarıyle 65 yasın uzerınde.yanı ozetle ımza yetkısı dahı yok.bunu koz olarak kullanabılırmıyız.ve cıdden zor durumdayız.konu hakkında yardımcı olursanız sevınırım..

  18. Berkant bey, anlattıklarınız öyle hemen cevap verilecek konular değil. Eğer parselde intifa varsa bu bedel ödenerek kalkacak bir şerh değil. Bize göre avumatınızın söylediği yol ygulanmaz. Zira dağıtım şirketi sizden parayı alırken her türlü yazıyı da alacaktır. Örneğin dava haklarınızdan vazgeçmek gibi. Bunun doğrusu intifa senedi, eski şirketin sözleşmeleri, kalan süre vs. hepsini araştırıp doğru yöntemi bulmaktır. Stedeki telefonlardan bize ulaşırsanız detaylı olarak bilgi alabilirsiniz. Kolay gelsin.

  19. sayın editör öncelikle iyi çalışmalar; akaryakıt istasyonum var gsm ruhsatım 2005 yılından önce olduğu için istasyonumun 280 mt ilerisinde de lpg ve akaryakıt istasyonu olduğundan asgari mesafeye ön cephe den dolayı takıldık lpg ruhsatı alamıyorum, fakat istasyonum arkasında mülkiyeti kendimize ait başka parseller var ve bu parsellere bağlı olan yol var bu parsellere, 280 mt mesafeli istasyonunda arka cephesi aynı arka yol a cepeli yani kısacası yandaki istasyonun ruhsatı ön güzergahtan olduğuna göre arka yoldan talep edeceğimiz asgari mesafe tutanağını yan istasyonun arka cephesi bu yola parelel olmasından asgari mesafe tutanağını almamda bi sakınca olurmu

  20. Arslan bey bu konuyu belediyeyle görüşün. Eğer o yolu cephe gösterip mesafeye takılmıyorsanız olabilir.

Türkiye'nin Enerji Hukuku Sitesi