İpoteğim kaldırılmıyor..ne yapayım ?
Dağıtım şirketine hiç bir borcu bulunmadığı halde beş yıllık muafiyet süresi dolduktan sonra sözleşmenin son bulması ve intifanın kaldırılmasıyla birlikte ipoteğin fek edilmemesi, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi ve 2002/2 sayılı Tebliğ hükümlerine aykırılık teşkil eder mi ?
Rekabet Kurulu’nun 05.03.2009 tarih ve 2009/1-14 Dosya, 09-09/187-57 Karar numaralı Barbaros-Altınbaş kararı ile 05.03.2009 tarih ve 2009/1-13 Dosya, 09-09/186-56 Karar numaralı Pol-Pet-Bölünmez kararında konuyla ilgili açıklaması şöyledir:
Son günlerde konuyla ilgili tarafımıza gelen sorular, dağıtım şirketlerine hiç borç bulunmamasına karşın ipotekleri fek etmedikleri, nedeni sorulduğunda, gelin yeni sözleşme yapalım ondan sonra kaldırırız şeklinde baskı açıklamaları yapıldığı, bu durumda ne yapılması gerektiği şeklindedir.
18.09.2005 tarihinden önce başlamış dikey ilişkilerde en geç 18.09.2010 tarihinde, bu tarihten sonrakilerde ise 5 yılın sonunda sözleşmeyle birlikte ipoteklerin de fek edilmesi zorunlu olup aksine davranış 2002/2 sayılı Tebliğ ve 4054 sayılı Kanunun hükümlerine aykırı olup yaptırım gerektirir. Bu duruma maruz kalmış bayilerin derhal Rekabet Kurumu’na başvurmasını önermekteyiz.
Değerli site yöneticileri. Artık intifadır sözleşmedir veya ipotektir bu sorunların sonuna geldik. artık dağıtım şirketleri bu durumu kabullenmiş ve açıkca tamam artık bitti diyorlar. bu süreçte biz bayilere bu siteden çok önemli bilgileri ve yol haritamızı gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten ne puis nede diğerleri bu süreçte bayinin yanında olmadı bayinin yanında olan ve tek destek veren sizler oldunuz. Sonsuz teşekkürlerimi zunuyorum sizlere.
Artık şu saatten sonra bayilerin tek derdi doğru bir firma bularak anlaşmasıdır. ama bence en büyük sorun bu olsa gerek hergün yeni bir bayi yeni bir teklif durmadan telefonlar ve ziyaretler…
neye güveneceğiz neye inanacağız doğru olanı nasıl seçeceğiz artık bilemiyorum. inşaallah bayiler en doğru olanlarını seçerler ve bayilerimiz inşaallah unutmazlarki sececeği dağıtım şirketinde sadece kar marjını dikkate almazda vatanın ve milletinin bütünlüğü doğrultusunda dağıtım şirketinin köklerini araştırır. bence herşeyden önce en büyük sorun bu ülkemiz için doğru olanı seçelim eğer bugün bir kaç puan kar için bölücü yerlerin bayiliğini yaparsak yarın bayilik yapacak ülke bulamayız saygılarımla…
Sayın Editör. Siteniz aracılığı ile bayi arkadaşlarla bir fikrimizi paylaşmak isteriz. Sizinde savunduğunuz üzere 18,09,2010 da dağıtıcı şirketlerin büyük cezaları göze alamayacağını ve intifa ipotek vb. sözleşmeleri tapudan terkedeceğini düşünmekteyiz. Çok ilginçtir ki dağıtım şirketleri maçın sonunu beklemekte hatta bayilere son dakka golü atma peşindeler. Bayilerin 18,09,2010 a kadar bir B planı yoksa dağıtıcı ile sözleşmesi son bulduğunda mal alamayacak ve dağıtıcı tarafından köşeye sıkıştırılıp istasyonum yatmasın diye istemediği bir sözleşmeye imza atmak zorunda kalabilecektir. O yüzden tüm bayi arkadaşların tüm olasılıkları göze alarak şimdiden büyük küçük demeden yeni anlaşmalarını en azından hazırlatmaları ve 18,09,2010 da ben neyapacağım şimdi dememeleri gerektiğini düşünüyoruz. Dağıtıcınız bana kölelik yapmazsan bunları imzalamazsan seninle çalışmam ver pompalarımı ariyetlerimi dediği anda al ariyetlerini diyerek diğet alternatiflerle ticari faliyetimizi durdurmamamız lazım. Teşekkürler.
Murat bey
Herkesin mutlaka bir B planı vardır. Ancak bazı istasyonlar vardır ki, orada ancak belli markalar iş yapar. İşte onların fazla seçeneği yok. Ama bu istasyonları da dağıtıcıları bırakmak istemeyecek ve taviz verecektir. Nitekim örneklerini görmekteyiz.
sayın editör, başka bir bayi ile anlaşma yaptım. Şimdiki bayinin istasyonum üzerinde ki ekipmanlarını alması için ne yapmam gerekmektedir. Açıklamalarınmızı ayrıntılı yazarsanız çeok memnun olurum tşk.
Sayın Erdal Can
Sözleşmenize bakın, eğer sizin teslim etmeniz gerekiyosa teslim edeceksiniz. Yok eğer böyle bir şey yazmıyorsa teslim almaları için ihtar çekin.
slm sayın editör şirket bayiligimi 2008 ylında iptal etti 18.09 2010 tarihinde intifası kalkmış fakat teminat mektubu yerine verdigimiz 100.000 tl ipotegi kaldırmamış ve şirkete bütün borçlarımı ödedim borcumyok ipotegi kaldırmak için nasıl bir yol izlerim sayguılar sunuyorum
Uğur bey, menfi tespit ve ipoteğin terkini davası açacaksınız.
İntifa suresi bitince tapudan intifayi kaldırmadan intifa terkini yapmaya dağıtım şirketinin cezası nedir nereye basvurmaliyim
Eda hanım Rekabet Kurumuna başvurabilirsiniz. Cezası yıllık cirosunun yüzde onudur.
dağıtım firması intifamızı kaldırdı ancak ipoteği kaldırmıyor.bu arada cezai şart davamız devam etmekte ,menfi tespit ve ipoteğin fekki davası açsak ipoteği kaldırabilirmiyiz
Orhan bey, yargı kararı olmadan kaldırmayacaktır. Dava açıp kesinleştirmeniz gerekir.