SÖZLEŞME YÖNETİM HİZMETLERİ
Sözleşme aşamaları dinamik bir süreçtir. Dağıtıcılarla yapılan bayilik ve diğer sözleşmeler ile sektörün ihtiyacı olan diğer alanlardaki tüm sözleşmelerdeki, planlama, yönlendirme, iletişim, müzakere, değerlendirme ve karar verme aşamalarında, özenli ve etkin bir süreç yönetimine ihtiyaç vardır. Kabul edilen politika ve stratejiler çerçevesinde, belirlenen sürede, yatırımın istenilen/beklenen değerde karşılığını bulması, azami karlılığın sağlanması esastır. Burada ortak çalışma ve tecrübe birikiminin paylaşılması temel alınmalı ve taraflarca da benimsenmelidir.
Aşamalar:
1. Fiziki ve Yapısal Durum Tespiti: İstasyonun, faal olsun olmasın, mevcut fiziki ve yapısal durumunun, yenileme (regeneration) çalışmaları ve yeni konseptin oluşturulması yönünde tespit edilmesi.
2. Satış (SWOT Analizi) planlaması: Satış tahmini ve yatırım planlamasına esas oluşturacak şekilde istasyonun arazisinin yer, konum, fonksiyonellik, ulaşım, çevre trafiği, müşteri profili, görünürlük, rekabet ve benzeri kriterler açısından uygunluğunun incelenmesi ve risklerin bertaraf edilmesi için gereken önlemlerin tespiti.
3. Maliyet çalışması: İstasyonun yapımı/yenilenmesi için gerekli tüm ana iş kalemlerini (arsa değeri, izinler, projelendirme, inşaat ve ekipmanlar) kapsayan maliyet hesaplarının yapılması.
4. Yatırım Analizi: İstasyon ya da istasyon arazisi için gelir gider tablosu, indirgenmiş nakit akışı, karlılık ve geridönüş hesaplamaları ile yatırım (finansal) analizlerin gerçekleştirilmesi.
5. Master program: Fizibilite aşamasından istasyonun faaliyete geçmesine kadar sözleşme süreci, projelendirme/rehabilitasyon, ruhsat, ihale ve inşaat süreçlerini kapsayan bir master program hazırlanması.
6. Yukarıdaki başlıklar doğrultusunda fizibilite kontrat yenileme yatırım analizlerinden oluşan raporun hazırlanması ve sunumu.
istasyonlaw.com, birikimli ve güvenilir ekipleriyle tüm sözleşme sürecinizi yönetmeye adaydır.
Bu sene birçok akaryakıt istasyonu yeni sözleşmeler yapacak. Bu alanda sözleşme yenilemek üzere olan bayiler, yıllık verilen teminat miktarına karşılık alınan tutarı yada hibeyi yazabilirlermi ?
Bu şekilde hangi firma ne kadar veriyor, karşılığında ne istiyor hepimiz öğrenebileceğiz.
SAYIN ERDAL BEY MESLEKTAŞIM;
UZUN YILLARDIR BU İŞİ YAPIYORSANIZ ARTIK DAĞITICI FİRMALARIN HİBE HESAPLAMALARINDAKİ YÖNTEMİNİ ÖĞRENMİŞ OLMALISINIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. BİZİM DENEYİMLERİMİZ VE TECRÜBELERİMİZE GÖRE DAĞITIM ŞİRKETİ SİZDEN ALDIĞI TAAHHÜTÜ M3 BAŞINA 30-60 USD İLE ÇARPARAK HİBE VERİYOR. YANİ 2000M3/YIL SATIŞ TAAHHÜDÜ VERMİŞ OLUN 5 YIL İÇİN. BU DA 5 YILDA 10 000 M3 SATIŞ YAPMAYI TAAHÜT ETTİĞİNİZ ANLAMINA GELİR. BİZCE 5 YIL İÇİN SİZE VERİLEBİLECEK HİBE 300000 USD İLE 600000 USD ARASINDADIR. BU RAKAM LOKASYONUNUZA GÖRE (ŞEHİR İÇİ ŞEHİR DIŞI KÖY KASABA VS.) DEĞİŞİR. AMA UNUTMAYIN TAAHÜTTE SATAMADIĞINIZ MİKTARIN CEZAİ ŞARTI EN AZ 60-75 USD ARALIĞINDA OLMAKTADIR. YARDIMCI OLABİLDİĞİMİZ UMUDUYLA İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİZ.
sayın editör yazılarınızı ve yorumlarınızın sıkı takipcisiyim.yeni bir yazı çıktığında heyecanla okuyorum.sitenize günde birkaç defa ziyaret ediyorum.anladımki bayinin başı derde girmeyince çare aramıyor,herkez hazırcı,araştırmadan vermişler intifayı şimdi nasıl kurtulurum diye bekliyorlar.çaba sarfeden yok.neyse yeni gündeme gelen kanun değişikliği hakkında bilginiz varsa yorum ve görüşlerinizi bizlerle paylaşırsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler
Mert bey
Hatta bayi şu konuyu araştırımısınız diyor, araştırıyoruz…O bu arada sorununu başka yerlere de soruyor, hoşuna giden bir yanıt bulursa ne telefonlarımıza bakıyor ne de arayıp soruyor. Yani biz onun sorununu ararken o bizi hiçe sayıyor, vaktimizi alıyor ama daha sonra ortada yok. Bazen biz bu işde neden bu kadar ısrar ediyoruz diye düşündüğümüz de oluyor. Hatta kapatıp gitmeyi ciddi olarak düşünmeye de başladık diyebiliriz.
Sayın Editör;
Bende sitenizin takipçilerinden biriyim. Sektöre; dolayısıyla ülkemize çok faydalı bir iş yaptığınıza inanmaktayım. Saygılarımla…
türk milletinin tipik karekteri olaylar karşısında birden düşünmeden tepki vermek sonrada kısa sürede unutmak.saman alevi gibi parlar ve söneriz.bu ülkede neler yaşandı hepside unutuldu.kimse çare aramıyor herşey hazır olacak,beyfendiler paraları çebine kataçak .o eskidenmiş şimdi para kazanaçaksan çalışacaksın yeniliklere açık olaçaksın gündemi takip edeçeksin,hakkını arayacak hakkını yedirmeyeceksin,armut piş ağzıma düş misali hazırda bekleyenler kaybedeçekler.ben busektörde yeniyim iki senedir istasyon işletiyorum,bu iş onsene önce yapılacakmış.yazarkasa yokken markır yokken,şimdi ticaret daha zor karlar düşük,size içtenlikle söğlüyorum bu dönemde araştırma yapmayan kişiler 2010 yılında yok olaçaklar,yok intifam kalktı şu bayi bana bunu veriyor derken eski günleri arayanlar olacak.tabi herkez degil hazırcı takımı yok olaçak.çünkü onlar halen eski ticaret kafasıyla gitmekdeler.bana dokunmayan yılan bin yaşasın devri geçti,elimize gecen sonfırsatları iyi değerlendirmek lazım kanun değişikligi gündemde sesimizi duyurmamız gerekli sizin önderliğinizde bunu başarmak istiyorum birleşelim.12000 istasyoncunun içide tek benmi derliyim,yoksa işi bilmeyen çaylak benmiyim…
Mert bey
Timur’un hikayesini biliyorsunuzdur, fili alın demeye gittiğimizde arkamızda kimseyi göremezsek bir fil daha gönderin bu halka deme karakterimiz olmadığından, önderlik yapmayı düşünmüyoruz. Biz 7 yıldır buralardan istasyoncuları iyi tahlil ettik. Bu nedenle kimsenin önüne düşmek niyetinde değiliz. İnanın o kadar kullanıldık ki, artık iyi niyetli yaklaşımlara bile şüpheyle bakar olduk. Bu da bizim derdimiz, dinlediğiniz için teşekkür ederiz.
bekleyip görecezmi yoksa hakımızı arayacazmı? belkide hakkını arayac arkadaşlar vardır.istasyoncu artık sorumsuz olamaz gelişmelerin için olması gerekir,bu ülke bizden alınan vergilerle ayakta duruyor.sizden yeni konular bekliyorum
benim yeni yapılan sinop yolunda ana yol üzerinde 6 dönm yerim var buraya istasyon kurabilirmiyiz şartlar nelerdir bana yardmcı olablirmisiniz
Mesut bey
İstasyon gibi komplike bir iş uzaktan kumandayla kurulmaz. O yöreye yakın bir kuruluştan danışmanlık hizmeti almanızı öneririz.
yeni bir istasyon kurma için gerekli olan nedir?
Sayın Ünal Yılmaz
Siz işin neresindesiniz bilmiyoruz. Arsanız mı var, alacakmısınız, kiralayacakmısınız…durum nedir, açıklarsanız safhalara göre bilgi veririz..
sayın editör:
merhaba, ben bi arsa tahsis edip bi petrol ofisi açmayı düşünüyorum. arsa için yaklaşık 500 milyar civarı bir kredi çekimim olacak, petrol ofisi hangi işlemleri karşılamakta. yardımcı olursanız sevinirim..
Emrah bey bu bizim işimiz değil. Bu konuyu dağıtım şirketleriyle görüşün.
evet görüştüm fakat sizin fikrinizi almak istiyorum dilerseniz mail adresinden de gönderebilirsiniz şahsi fikrinizi.
Emrah bey biz işin ticari boyutuyla ilgilenmiyoruz. Sizin yapacağınız sözleşmelerde hatanızı engelleyebiliriz. Yine arsa alımından önce bu arsanın akaryakıt istasyonu açmaya müsait olup olmadığı, gerekli şartları taşıyıp taşımadığı, buraya lisans alınıp alınamayacağı konularında yardımcı olabiliriz. Yorum olmayan yazışmalarınızı İletişim bölümündeki mail adresimize yazabilirsiniz.
Sayın editör yeni kanunla 15 yıl olan sözleşmem 5 yılı bitmek üzere ve ben aynı firma ile anlaşma yapmak için sözleşmeler ve protokollere önceden düştüğümüz hataya düşmeyelim diye itiraz ediyoruz ama firma buna imza atmazsan haaaaaa!!! diyor yani mahkemeyi aba altıntan gösteriyor. Tamam hakkımızı arayacağız ama nasıl!!! Hak arıyoruz diye hub işlemekten şahsen korkuyoruz:)
slm. sayın editör bir de yapacağımız anlaşmada kar dağılımını tüpraş çıkış fiyatından yapmak istiyoruz ve lpg ve banzin ve mazot tüpraş çıkış fiyatlarını neren öğrnebiliriz yardımcı olabilirmisiniz?
Özkan bey, güçlü dağıtım şirketleri kuralı koyar. Siz vazgeçilemez bir istasyonsanız değiştirme şansınız olabilir.
Özkan bey biz hukukçuyuz, işin ticari kısmıyla ilgilenmiyoruz.
Sayın editör,
Dağıtım şirketiyle geçen sene sözleşme imzaladım. Sözleşmede yazan alım şartları(kar marjları) dağıtım şirketi tarafından tek taraflı olarak değiştirildi. Son bir ayda aldığım akaryakıt daha pahalı ücretten faturalandırılıyor. Bu konuda yapmam gerekenler nedir. Yardımınız için teşekkürler.
Hasan bey kar marjlarıyla ilgili sözleşmenin bir suretini size verdiler mi ? Eminim ki vermemişlerdir. Elinizde yazılı bir anlaşma varsa kolay, yoksa şansınız yok demektir.
sözleşme elimde mevcut. Sözleşmem dde tüm alış şartlarım ayrıntılı şekilde yazmasına rağmen şirket buna uymuyor. Yüksek fiyattan faturalandırıyor. Bu durumda yapmam gereken nedir? bayiliğimi tek taraflı bozup başka dağıtım şirketiyle anlaşabilme hakkım var mıdır? İstasyonumda dağıtım şirketi lehine intifa var.
Hasan bey, öncelikle ihtar çekerek durumu bildirin. Sonra da sözleşmenin feshi, tazminat vs. içerikli dava açabilirsiniz. Ancak bütün bunlar hukuki meseleler olup en başından itibaren mutlaka bir avukattan yardım alın.