Tek Taraflı Fesihname

Akaryakıt ve LPG bayilik sözleşmelerinin bayiler tarafından feshine yönelik ihtarnameler, fesihten sonraki dava sürecini belirleyen en önemli belgedir. Bu fesihnameler düzenlenirken, sadece sözleşmeyi tek taraflı feshediyorum şeklinde çok kısa olarak geçiştirilmemelidir. Zira,

Dağıtım şirketleri, sözleşmelerin bayi tarafından tek taraflı feshinden sonra mahkemeye başvurduklarında, dava tebligatı tarafınıza tebliğ edilmeden davadan haberdar olmayacak ve belki de mahkemece verilen tedbir kararı ile istasyonu dağıtım şirketine teslim zorunda kalacaksınız. Bu durumda sizin katılmadığınız bir tedbir isteminde, fesihte haklı olup olmadığınızı hakim büyük bir ihtimalle anlamayacaktır. Çünkü dağıtım şirketi mahkemeye başvurduğunda, intifa sözleşmesini, bayilik sözleşmesini ve sizin fesihnamenizi göstererek, haksız bir fesihle karşı karşıya kaldığını ve bu surette zarara uğradığını ve yine bu sebeple istasyonun kendisine teslimini isteyecektir.

Sizin katılmadığınız bir başvuruda sizi temsil edecek tek belge fesihname olduğundan, bu fesihnamelerin kısaca feshediyorum benzeri kelimeleri içeren değil, fesihte haklılıklarınızı gösteren tüm gerekçeleri, yasal karşılıkları, özellikle Rekabet Kurulu kararlarını net biçimde gösteren fesihnameler olmasına dikkat etmek gerekir. Bu sebeple istasyonunuzun geleceğini belirleyecek dava sürecinde ilk adım olan bu fesihnamelerin bir hukukçu tarafından düzenlenmesinde fayda vardır. Unutmayın karşınızdaki dağıtım şirketlerinin hepsinin bu konuda yetkin hukukçuları vardır ve bu hukuki süreçte onlarla mücadele etmenizin tek yolu sizinde avukatınızla hareket etmenizdir. Dava sürecinde başarılı olmanızın ilk adımının şartı, yeterli bir fesihname ve bunu yazacak bir hukukçu olacaktır.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

64 Cevaplar | “Tek Taraflı Fesihname”

  1. İntifa sözleşmesi yapmak zorunlu mu ? eğer zorunlu değilse intifalı istasyon ile intifasız istasyon arasında ne fark var yani aralarındaki +’sı ya da -’si nedir cevabınız için şimdiden teşekkürler

  2. Murat bey, intifa hakkı kullanma hakkı demektir. İstasyonun intifa hakkını dağıtım şirketine verirseniz artık intifa süresince kullanım hakkı ondadır. Dağıtım şirketi bu hakkını malik ya da 3. kişi olan bayiye kullandırır. İntifa hakkı mülkiyeti sınırlandıran bir hak olduğundan bundan kaçınmak en doğru yöntemdir.

  3. Name (required) 08. Eki, 2012 | 22:31

    mrhaba akaryakıt firmasıyla anlaşma yapmıştım fakat anlaşmadaki miktarı bana zamanında vermedi bölük bölük verdi üstelik daha sonrda anlaşmayı fes etti tabii ipotek vermıştim şimdi neyapabilirim hakkımı nasıl savunabilirim yardımcıolurmusunuz

  4. Korkut bey, bir avukata başvuırmanızı öneririz. Hukuki işlerde ancak avukatlardan yardım alabilirsiniz.

  5. bir otogaz firmasıyla 5 ay önce imzalamış olduğum,5 yıllık sözleşmem var.fakat bu sözleşmeyi tek taraflı fesih etmek istiyorum.firmaya herhangi bir taahüdüm yok,intifa vermedim,ek bir protokol de yok.herhangi bir hibe veya kredi de almadım.kendilerine borcumda yok.bu durumda sözleşmeyi tek taraflı fesih edersem ne olur? saygılarımla…

  6. Mustafa bey ne olacağı bayilik sözleşmesinde yazar. Sözleşme hükümleri uygulanır. Eğer haksız fesihse kar kaybını talep edebilir.

  7. sayın editör sözleşmem devam ederken firma ile sözel olarak görüşüp sözleşmeyi bitirelim dedim(yatırımı veya hibesi yok) adamlar birden bire 50.bin lik teminatı bankada bozdurdular.borcumuz sıfır. Bu adamlar mı çok salak bizim bilmediğimiz bir şey mi biliyorlar.i Çok teşekkürler…

  8. Mehmet bey sizinle telefonla görüştük. Maalesef dağıtım şirketleri böyle.

  9. merhaba akaryakıt istasyonum var dağıtıcı bir firmayla 5yıllık sözleşmem bulunmakta firman bana yakıt sağlayamıyor firmaya avukatım aracılığıyla ihtar çektim firmada teminatım var firma yetkililerine ulaşamıyorum nasıl bir yol izlemem gerek yardımlarınızı bekliyorum

  10. Faruk bey Avukatınız size yol gösterir.

  11. sayın editör avukatımızın bu tür konularda fazla bilgi sahibi olmadığından bir yardımı dokunmadı.

  12. Faruk bey yazılı olarak mal talebinde bulunun, malınızın verilmediğini tespit ettirin.

  13. Sayın editör mevcut firmanla sözleşmemin bitmesine 1,5 ay var.bu arada başka bir firma ile protokol ve bayilik sözleşmesi yaptım..mevcut firmamla sözleşmem bitince yemi firma ile devam edecektim..Ama yeni yaptığım protokolü incelediğimde konuştuğumuz hibe rakamını eksik yazmış(kdv dahil yazmış halbuki artı kdv olacaktı).kendilerini aradığında ne konuşmuşsak onu yazdık deyip kapattılar.Şimdi mevcut firmamla 1,5 ayım var..yeni firmadan henüz para birşey almadım..ipotek intifa vermedim.sadece imzalar atıldı.güven problemi oluştu..Nslaşmaktan vazgeçmek istiyorum.Bu yeni firma benden birşey alabilir mi.Bundan bana zarar gelir mi?teşekkürler.

  14. Ahmet bey, sözleşmenizi bir avukata gösterin; sözleşmedeki koşulların incelenmesi gerekir.

Türkiye'nin Enerji Hukuku Sitesi