TOTAL’den 131 bayi için 65.927.471,66 TL dava

Total, 08.03.2010 tarihinde 131 bayisine sebepsiz zenginleşmeden dolayı alacak davası açtı. Dava açılan 131 bayiden en az borçlu olan 650,82 TL olurken en fazla borçlu bayinin borcu 3.656.318,82 TL olarak gösterildi. 131 bayiden toplam 53.177.728,74 TL alacaklı olan Total, bu alacakları için faiz ve diğer değer kayıplarıyla birlikte toplam 65.927.471,66 TL olarak talep li davalarını Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde açmış bulunmakta.

Bu davalar açılırken total yaklaşık 1.000.000 TL harç yatırmış bulunmakta. Davalar sonucunda taraflara yüklenecek avukatlık ücretleri ise  en az 6.600.000,00 TL civarında olacaktır.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

7 Cevaplar | “TOTAL’den 131 bayi için 65.927.471,66 TL dava”

  1. Total gibi şirketlerin bilançolaındaki yıllık kar rakamlarına bakınca yatırılan harcın çok olmadığı kanaatindeyim. Avukatları da zaten şirketin sürekli maaşlı avukatları. Total bu operasyona 1 milyon yatırır.Ama emin olun en az 50 milyonluk değer kazanır. Bayiler sağolsun!!! 3 656 312,00 tl lik dava açtığı bayinin eğer sözleşmeli olarak sürekli çalıştığı bir hukukçusu yoksa bu davanın ücreti vekaletinden bile korkacaktır bu bayi. Bir de azda olsa kaybedeceği ihtimalini düşünürsek bu ücreti vekalet ikiye katlanacak. Haklısınız editör. Dağıtım şirketleri bu oyunu iyi oynuyor. Ne diyelim gemisini kurtaran kaptan.

  2. Sayın Editör.
    Akaryakıt piyasasında faliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun avukatı; Bayilerin 18,09,2010 dan sonra muafiyetten yararlanamayacak intifa anlaşmaları yüzünden RK na karşı cezai sorumluluğu olmaması ve bu cezaya sadece dağıtıcı şirketin muhatab olması için 18,09,2010 dan makul bir süre önce (3ay gibi)dağıtıcı firmaya ihtarname çekilmesinin yararımıza olacağını söyledi. Ayrıca ekledi böylece dağıtıcıya, aksi takdirde rk na başvuru yapabileceğinizi düşündürün ve süreci hızlandırın dedi. Bu konuda değerli görüşlerinizi bize aktarırsanın seviniriz. Teşekkürler.

  3. Sayın Murat bey

    Rekabet Kurulu kararlarına göre, 18.09.2010 tarihinden sonra her iki tarafın açık rızası olmaksızın intifaya cebren ve hukuken devam edilmesi halinde, 4054 sayılı yasanın 4. maddesine göre dağıtım şirketleri cezalandırılabileceklerdir. Bu sebeple bir ihtarnameye de gerek olmadığını düşünüyoruz. Kaldı ki bu irade açıklaması sizi sebepsiz zenginleşmeden dolayı açılan davada haksız duruma düşürebeilecektir. Açılan davalarda 18.09.2010 tarihine kdar böyle bir irade açıklamasına gerek yoktur ve kimse sizi buna zorlayamaz. Oysa dağıtım şirketi bu davaları açmakla devam etmeyeceği iradesini açıklayarak sözleşmeye kendisi aykırılık yaratmaktadır. Oysa olması gereken ihtarname, RK kararına göre, ben 5 yıldan sonra devam etmek istiyorum sen istiyormusun, iradeni açıkla şeklinde olmalıydı. Kısaca biz ihtarname çekilmesine muhalifiz.

  4. İNTİFAYA HUKUKEN DEVAM EDİLMESİ HALİNDE SADECE DAĞITIM ŞİRKETLERİ Mİ CEZALANDIRILABİLİNECEK ? REKABET HUKUKUNCA MUAFİYETTEN YARARLANAMAYAN BU İNTİFA ANLAŞMASI YADA SÖZLEŞME İKİ TARAFLI. DAĞITIM ŞİRKETİNİN BU TARİHTE İNTİFAYI KALDIRMAMASINDAN DOLAYI BİZDE REKABET KURUMUNDAN CEZA YEMEYELİM? DİYELİM Kİ; 18,09,2010 A KADAR NE DAVA NE GÖRÜŞME HİÇBİR ŞEY OLMADI.19,09,2010 DA MAL ALDIK. BU DURUM SÖZLEŞMENİN İCRASIA DEVAM ETTİĞİMİZİ GÖSTERİR. BU DURUMDA BİZDE CEZAYA MUHATAP OLMAZMIYIZ.?

  5. Sayın Murat bey
    Rekabet hukukunun siz pasif yani mağdur tarafısınız. Zaten siz şikeyet etmeden Rekabet Kurulu kendiliğinden harekete geçmeyecektir.

  6. Sayın Editör,
    Murat Bey’inde sorduğu konuya benzer bir sorum olacak. Rekabet kurulunun kararına göre 18.09.10 total ile intifamız sona eriyor. Ben total ile devam etmek istemiyorum başka bir şirket ile anlaşmak üzereyim. Ben 18.09.10 tarihine kadar total şirketine ihtarname çekmek zorundamıyım? çekmezsem intifa otomatik olarak 1 sene uzarmı? bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
    iyi günler

  7. Cihan Bey
    Bize göre hiç kimse hiç bir şey yapmadan beklemeli. Çünkü herkesin kendi başına yaptığı şeyler sonra kötülük olarakgeri dönüyor. Bu bir hukuki süreçtir ve hukuk işlerinde çözümleri avukatlar üretir. Biz böyle yazınca da bir kısım insanlar, acaba avukatlara iş mi çıkartıyor diyorlar. Hayır, akaryakıtı tankerci taşıyacak deyince tankere iş mi çıkartıyoruz. Yakıtı sırtınızda taşımayacağınıza göre tabiki bu işi yapan insanlara yöneleceksiniz.

    Sayın Cihan bey
    Lütfen tüm evraklarınızla bir avukata başvurun. Zira intifalarda hiç kimsenin durumu birbirine benzemiyor. Bunu yapmazsanız hiç bir şey yapmayın gerçekten.

    Kolay gelsin

Türkiye'nin Enerji Hukuku Sitesi