ASGARİ MESAFE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve petrolle ilgili piyasa mevzuatı ile birlikte, akaryakıt ve LPG istasyonları arasında ne kadar mesafe olacağı konusu da gündeme gelmiştir.
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 2. maddesindeki tanım ve kısaltmalara göre, kilometre tahdidi, şehir içi veya şehirlerarası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt istasyonu arasındaki, Kurul tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek asgarî mesafeyi belirtmektedir. Yasanın 8.maddesinin son fıkrasına göre de, Akaryakıt ve LPG istasyonları arasındaki mesafeler, aynı yönde olmak üzere, şehirler arası yollarda on kilometreden, şehir içi yollarda bir kilometreden az olmamak üzere Kurul tarafından çıkarılacak ve 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikle düzenlenir.
Bu durumda 5015 sayılı Kanun kapsamında asgari mesafenin alt sınırları belirlenmiş, şehir içi yollarda bir km, şehirler arası yollarda 10 km den az olmamak üzere mesafe ayarlaması 01.01.2005 tarihinde çıkartılacak yönetmeliğe bırakılmıştır.
Petrol Piyasası Kanunu’nun 22. maddesi de, EPDK’ nun bu yetkisini nasıl kullanacağını tarif etmektedir. Maddeye göre “Piyasa faaliyetlerine ilişkin hususlar; bu Kanunun ilgili maddelerinde atıfta bulunulan yönetmelikler ve piyasanın işleyişi esnasında ihtiyaç duyulan diğer hususlarda Kurum tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliklerle düzenlenir. Bu yönetmelikler Resmî Gazetede yayımlanır.
Ayrıca, Kurum yetkilerini Kurul kararıyla özel nitelikli kararlar almak suretiyle de kullanabilir. Özel nitelikli kararlardan kamuoyunu ilgilendiren hususlar ile yapılacak düzenlemeleri açıklamak amacıyla çıkarılacak tebliğler, basın ve yayın araçlarıyla veya özel bültenlerle duyurulur. “
17.06.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 59/a maddesine göre, mesafe kısıtlaması maddesi olan 45. madde 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Petrol Piyasası Lisan Yönetmeliği 45. Maddesine göre,
İki akaryakıt ve/veya LPG istasyonu arasındaki mesafe, aynı yönde olmak üzere;
a) Şehirlerarası yollarda on,
b) Şehir içi yollarda bir,
kilometreden az olamaz.
Aynı konuda 5307 sayılı LPG Kanunu ilgili maddesi olan 2.maddede kısıtlama şöyle tarif edilmiştir:
Bu Kanunun uygulanmasında;
Kilometre tahdidi: Şehir içi veya şehirlerarası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve otogaz istasyonu arasındaki Kurul tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek asgarî mesafeyi, ifade eder.
LPG Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 4.maddesinde,
“Bu Yönetmelikte geçen; Kilometre tahdidi: Şehir içi veya şehirler arası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve otogaz istasyonu arasındaki bu yönetmelikle belirlenen asgarî mesafeyi, ifade eder”
maddesiyle aynı yönetmeliğin 37.maddesinde,
“Şehir içi veya şehirlerarası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve/veya otogaz istasyonu arasındaki mesafe, aynı yönde olmak üzere; şehirlerarası yollarda on, şehir içi yollarda bir kilometreden az olamaz”
maddeleri mesafe kısıtlamalarını net olarak açıklamıştır.
İstasyonlar arası mesafe kısıtlamaları, 5015 ve 5307 sayılı kanunlardan önce, 14.06.1997 tarih ve 23019 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkartılan Tebliğ’de de yer almış, buna göre, belediye ve mücavir alan sınırları içinde, karayolu kenarında aynı istikamette olan akaryakıt satış istasyonları arasındaki mesafenin 2 km, belediye mücavir alan sınırları dışında ise 10 km olması gerektiği belirtilmiş; köy yolları bu kapsam dışında bırakılmıştı. Aynı tebliğle 19.06.1996 tarihinden önce bu konuda ilgili makamlar nezdinde yapılmış bulunan ve halen işlemleri sonuçlandırılmayan akaryakıt satış istasyonlarına ait her türlü müracaatın, müktesep hakların korunması maksadıyla Tebliğ hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Tebliğde sadece karayolu kenarındaki akaryakıt istasyonlarından bahsedilmiş, köy yolları kapsam dışında bırakılmıştır. Buradan çıkan sonuca göre imar yolları da kapsam dışındadır. Nitekim Danıştay 6.Dairesi bir kararında bu hususu şöyle değerlendirmiştir:

“….Tebliğ’de Kanun, tüzük ve yönetmeliklerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, yeni kurulacak akaryakıt istasyonları arasında mesafe şartı aranması hususunda bu tebliğin uygulanmasında yetki ve sorumluluk ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde olmak üzere; belediye sınırları dışında karayolu kenarında aynı istikamette olan istasyonlar arasındaki mesafenin 2 km olması koşulu getirilmiştir.
Yukarıda anılan Tebliğin öngördüğü mesafelerin geçerli olabilmesi için istasyonun kurulacağı yolun karayolu kapsamında olması gerekmektedir. İmar yolları karayolu tanımı kapsamı dışında kalmaktadır.
Bu durumda davaya konu inşaat ruhsatının verildiği taşınmazın önünden geçen yolun imar yolu mu, yoksa karayolu mu olduğu hususunun gerekirse keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması suretiyle açıklığa kavuşturulmasından sonra karar verilmesi gerektiğinden mahkeme kararında isabet görülmemiştir”

Bu karardan sonra yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi ile istasyonun imar yolunda olduğu tespit edilmiş, idari mahkemece istasyon lehine karar verilmişse de Danıştay 6.Dairesi, imar yolu kenarındaki istasyonun yukarıda belirtilen Tebliğ kapsamına girmeyeceğinden bahisle 5015 sayılı Kanun kapsamındaki mesafe kurallarının uygulanacağına hükmetmiştir.

Bazı Tanımlar

Bu bölümle ilgili açıklamalar yapılırken bazı tanımların ne anlama geldiğini de açıklamak gerektiğinden, EPDK sitesinden alan bir kısım açıklamaları da burada belirtmekte yarar gördük.
Şehir içi yol: Belediye (veya büyükşehir belediye) mücavir alan sınırları içinde kalan tüm karayolları (trafiğe açık yol)
Şehirler arası yol: Şehir içi karayolları dışında kalan tüm karayolları (erişim kontrollü yollar, devlet yolları, il yolları, köy yolları vb)
Trafiğe açık yol=karayolu: Trafik için, kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır (2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yer alan tanım)
Aynı istikamet: Bölünmüş olsun veya olmasın yolun gidiş veya geliş yönü
İki akaryakıt istasyonu arası: Bir akaryakıt ve LPG istasyonunun yolun aynı istikametinde bulunan bir önceki ve sonraki akaryakıt ve/veya LPG istasyonu arasındaki mesafe
Esas mesafe ölçüm yöntemi: Kilometre tahdidi mesafesinin belirlenmesine ilişkin ölçümlerde, istasyonların yapı kullanma ruhsatına konu alanlarının, uç noktalarından geçen ve yola dik açı oluşturan düzlemlerinin ölçüm yapılan yöndeki karayolu mesafesi esas alınır.
Şehir içi ve şehir dışı başlangıç ve bitişlerinde kilometre tahdidi hesap yöntemi: Şehrin bittiği veya başladığı yol kesitine en yakın istasyondan başlamak üzere, şehir içi veya dışı yönüne göre, sırasıyla bir veya on kilometre olarak belirlenir.
Kilometre tahdidine uygunluk kimlerce sağlanır: Petrol Piyasası Kanununun kilometre tahdidine ilişkin hükümlerinin uygulanmasını sağlamak, bu konuda yetkili kılınmış olan her kurum ve kuruluşun vazifesidir.
Kanunun asgari mesafeye ilişkin hükümlerinin;
a.Karayolları Trafik Kanununa göre düzenlenecek belgelerde, Karayolları Genel Müdürlüğünce (şehir içlerinde ayrıca belediyelerce)
b.İmar Kanununa göre yapılacak plan izni, imar planı onayı, inşaat ruhsatı ve yapı ruhsatı verilmesi işlemlerinde şehir içlerinde belediyeler, şehir dışlarında Valiliklerce
c.Umumi Hıfzısıhha Kanununa göre yapılacak Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı işlemlerinde, ruhsat onay makamlarınca
d.Asgari mesafe tutanağı tanziminde, Belediye veya Valiliklerce
e.Bayilik sözleşmesi imzalanması aşamasında, dağıtıcı lisans sahiplerince
f.Petrol Piyasası Kanununa göre lisans işlemlerinde, asgari mesafe tespit tutanağına göre EPDK’ ca
ifası gerekmektedir.
Öte yandan GAP, Turizm Bölgesi ve Özel çevre Koruma bölgeleri gibi özellikli alanlarda yapılacak işlemlerde de işlemi yapan makamlarca kilometre tahdidine ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.

Aynı Yön

Gerek 5015 ve gerekse 5307 sayılı Kanunlarda aynı yön/istikamet terimi kullanılmakta ise de bize gelen sorulardan bunun tam olarak ne anlama geldiğinin anlaşılamadığı belli olmaktadır.
EPDK’ya göre yön, bölünmüş olsun veya olmasın yolun gidiş veya geliş yönünü ifade eder. Bu tanım oldukça sınırlı ve anlaşılabilir değildir. Özellikle köşebaşlarında bulunan istasyonlar için yön hesabında parselin hangi kenarının cephe sayılacağı açıklanmamıştır. Bu konuda uygulanacak kuralı, “3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği” 15. maddesi açıklamış olup, maddeye göre parsel cephesi, parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesidir. Köşebaşında bulunan parsellerde ise, geniş yol üzerindeki kenar parsel cephesidir. İki yolun genişliğinin aynı olması halinde dar kenar parsel cephesidir. Yani parselin tek bir cephesi olması zorunlu olduğundan, tespit edilecek cepheye göre yön hesaplaması yapılacaktır.

Mesafe ölçümünün parsel köşesinden mi, yoksa parselde kurulu istasyon sınırlarından mı yapılacağı da ihtilaflara neden olmaktadır. Bu konuda EPDK, “kilometre tahdidi mesafesinin belirlenmesine ilişkin ölçümlerde, istasyonların yapı kullanma ruhsatına konu alanlarının, uç noktalarından geçen ve yola dik açı oluşturan düzlemlerinin ölçüm yapılan yöndeki karayolu mesafesi esas alınır.” demek suretiyle parselin değil, yapı kullanma ruhsatına konu alanın dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır.
Bu konuda önemli bir husus da, aynı yol üzerinde istasyon yapımı için yapılan başvurularda önceliğin kime ait olacağıdır. Bu durumda öncelik imar planında ilk olarak akaryakıt veya LPG istasyonu olarak onaylanan alanlara aittir. İmar planı onayı işlemlerinde de birden çok başvuru halinde hangisine öncelik verileceği, planları onaylayan makamların taktirindedir.

Petrol Piyasası
Lisans Başvurusunda Asgari Mesafe

5015 sayılı Kanunun yayınlanmasından sonra Kanunun Geçici 1. maddesine göre faaliyette olan istasyonlara, 20.12.2004 tarihine kadar durumlarını bu kanuna uygun hale getirerek lisans başvurusunda bulunma mecburiyeti getirilmiştir. Yine madde, başvurusunu yapmış ancak işlemlerini tamamlayamayan kişilerin faaliyetlerinin devamı için üç ayı aşmamak üzere kurumca ek süre verilebileceğini de hüküm altına almıştır.
Kanundaki sürelerde başvurmayan veya süresinde başvurduğu halde süresinde durumunu kanundaki şartlara uygun hale getirmeyenlerin faaliyetleri, sürenin bitim tarihi itibarıyla durdurulacaktır. Daha önceden verilen hak, izin ve yetki doğurucu her türlü karar, işlem ve evrakın başkaca bir işleme gerek kalmaksızın hükümsüz hale geleceği de maddede belirtilmiştir.
Bu duruma göre, kanunun yürürlüğe girdiği 20.12.2004 tarihinden itibaren bir yıl içinde yani 20.12.2005 tarihine göre lisans başvurusunda bulunanlar, başvurup da eksik evrak sebebiyle kendilerine 3 ay verilen istasyonların lisans almaları durumunda mesafe tutanağına tabi olmayacakları kanunun bütününün gereğidir. Yani süresinde başvurup da eksikliklerini de 3 ay içinde tamamlayan istasyonların lisansları EPDK tarafından hangi sürede verilirse verilsin mesafe tutanağından muaftır. Bu kural, bugünlerde Danıştay’ın aldığı mesafe kararıyla alakalı olmayıp yukarıda açıkladığımız gibi kanunun tüm hükümlerinden çıkan sonuçtur.
Kanunun yayınlanmasından itibaren bir yıl ve ek üç ay içinde başvurup eksikliklerini tamamlamayanların lisans istemleri reddedilip dosyaları iade edilir. Bundan sonra lisans başvurusunda bulunanlar artık mesafe tutanağına tabidir. Bu açıklamamızda aşağıda belirtilen 01.01.2005 tarihi ile ilgili olmayıp kanunun bütününden çıkan sonuçtur. Ancak işte durumu bu açıklama çerçevesinde olup da 01.01.2005 tarihinden önce, İmar Kanunu hükümlerine göre akaryakıt veya LPG istasyonu olarak tanzim edilmiş yerler için halen geçerli olan inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatına sahip kişilerin yapacakları başvurularda mesafe kısıtlanmasının uygulanmayacağına dair EPDK kurul kararının, Danıştay 6. Dairesi’nin bir kararı ile yürütmesinin durdurulmasıyla, mesafe kısıtlamasına dair büyük bir kaos yaşanmasına sebep olmuştur.
Gerçekten de EPDK, 5015 sayılı Kanun’un kendisine verdiği yetkiye dayanarak 01.01.2005 tarihinden önce İmar Kanunu hükümlerine göre akaryakıt veya LPG istasyonu olarak tanzim edilmiş yerler için halen geçerli olan inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatına sahip kişilerin yapacakları başvurularda mesafe tutanağı aramayarak lisans verme yoluna gitmiştir.
Bu durumda olup da lisans “almış bir bayiin yakınındaki bir bayi tarafından lisansının iptali için açılan davada Danıştay 13.dairesi Esas No:2008/10927 sayılı dosyası ile EPDK’nun 01.01.2005 tarihinden önce İmar Kanunu hükümlerine göre akaryakıt veya LPG istasyonu olarak tanzim edilmiş yerler için halen geçerli olan inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatına sahip kişilerin yapacakları başvurularda mesafe kısıtlanmasının uygulanmayacağına dair bir karar alamayacağına karar vermiştir. Bu karara itiraz edilmiş olup itiraz hakkında karar verilmiş ve yürütmenin durdurulması kararı kaldırılmışsa da, kararın konusu asgari mesafenin esasını çözen bir karar değildir. Ancak yürütmenin durdurulması kararları derhal uygulanması gerektiğinden EPDK, 2168/20 sayı ve 09.07.2009 tarihli kararı ile mesafe tutanağı aranmayacağına dair Başvuru Dilekçesi Ekleri’nde yer alan 8 numaralı dipnotun kaldırılmasına karar vermiştir. Yani EPDK bu tarihten sonraki tüm başvurularda, 01.01.2005 tarihinden önce İmar Kanunu hükümlerine göre akaryakıt veya LPG istasyonu olarak tanzim edilmiş yerler için halen geçerli olan inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatına sahip kişilerin de yapacağı başvurularda mesafe tutanağı talep etmeye başlamıştır. EPDK, Danıştay’da yürütmenin durdurulmasının iptalinden sonra da dipnotu yeniden uygulamaya koymamış ve artık her koşulda asgari mesafe tutanağını istemeye devam etmektedir.
Danıştay dairelerinin benzer nitelikteki bütün kararlarını birlikte değerlendirdiğimizde, biz bu kararlara katılmamaktayız. Zira:
5015 sayılı yasanın yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde lisans başvurusunda bulunan istasyondan istenmeyen mesafe tutanağı, aynı sürede başvurup da istemi reddedilen ve süresinden sonra yeniden başvuran istasyondan ve sürenin bitiminden sonra başvuran istasyondan istenecektir. Bu gerekçenin çok da adil olduğu söylenemez. Zira aynı durumdaki bir istasyon lisans için başvuruda bulunduğunda diğer istasyonun sahibi cezaevinde olmak, geçici bilinç kaybı, koma hali, konkordato ve iflas durumu vs. gibi sebeplerle başvuruda bulunamayabilir. Bu bulunmama hali o istasyonu diğer istasyondan farklı bir uygulamaya yöneltmeyi gerektirmez. Burada önemli olan, 20.12.2005 tarihine kadar lisans almak için başvurulmamış olmasının makul bir sebebi olup olmadığıdır. İmar planında istasyon olarak işlenmiş, 19.12.2005 tarihinde yapı ruhsatı almış ve fakat inşaata başlamamış, 5 yıl inşaat ruhsatı süresi olan bir istasyon sahibine, sen 20.12.2005 tarihine kadar lisans için başvurmadın, bu sebeple artık sen mesafe tahdidine tabisin gerekçesini öne süremeyiz. Bu istasyonun kazanılmış hakkını ortadan kaldıran istemlerin hukuken korunmaması gerekir. Nitekim bu konuda Danıştay 8. Dairesi bu durumdaki istasyoncuyu koruyan bir karar vermiştir.

Nitekim bir kısım belediyeler Akaryakıt ve LPG istasyonu yapımına yönelik 1/1000 ölçekli tadilat mevzii imar planı teklifi yaparlarken, EPDK’dan görüş sormuşlar ve verilen cevapta ve cevap ekinde bulunan İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görüşünde kazanılmış haklara dikkat edildiği görülmüştür. Bu yazılarda, “ Petrol Piyasası Kanunu ve Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından mevzii imar planları yapılan akaryakıt istasyonu olarak bu planlara işlenen, inşaat izni, yol geçiş izni alınan gayrı Sıhhi Müessese ruhsatı bulunmayan akaryakıt istasyonları ile 01.01.2005 tarihinden önce yer seçim ve tesis kurulma izinleri verilmiş henüz inşaatlarına başlanmamış ve inşaatları devam eden akaryakıt istasyonlarının bu işlemlerinin müktesep hak olarak kabul edilerek kilometre tahdidinin bu istasyonlara uygulanmaması “ yönünde görüş bildirilmiştir.
Biz 01.01.2005 tarihinden önce akaryakıt istasyonu işletmek için fiili ve hukuki yollara başvurmuş, fiilen akaryakıt istasyonu işletmeciliği yapmış, ancak yasanın belirlediği süreler içinde lisans başvurusu yapmamış istasyon sahiplerinin, 20.12.2005 tarihinden sonraki başvurularında da kazanılmış haklara saygı ilkesi gereğince mesafe tutanağına tabi olmayacağı görüşündeyiz. Böyle bir durumda görülmekte olan davada, neden mesafe tutanağına tabi olunmaması gerektiği, kazanılmış hakların neler olduğu her bir davada ayrı ayrı ortaya konulması gerekir. EPDK’nun genel nitelikte 01.01.2005 den öncekiler…şeklinde bir karar alıp almamasının kazanılmış haklara bir etkisi yoktur. Her istasyonun kendisiyle ilgili olarak varsa kazanılmış haklarını ileri sürüp bunu elde etmesi gerekir. Nitekim aşağıda LPG piyasasındaki durumu incelerken, EPDK’nun Kanunun yayımlanmasından önce LPG Otogaz bayilik faaliyeti yapmış olması ölçütünü getirerek bizim olması gerektiğini söylediğimiz duruma yakın bir yaklaşım sergilemiştir. Gerçekten de mesafeden muafiyetin tek ölçütü de 01.01.2005 tarihinden önce bu faaliyeti yapmak için yeterli ve gerekli girişimlerde bulunma olmalıdır.

LPG Piyasası
Lisans Başvurusunda Asgari Mesafe

5307 sayılı LPG Kanunu ilgili maddesi olan 2.maddede asgari mesafeyle ilgili kısıtlama şöyle tarif edilmiştir:
Bu Kanunun uygulanmasında;
Kilometre tahdidi: Şehir içi veya şehirlerarası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve otogaz istasyonu arasındaki Kurul tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek asgarî mesafeyi, ifade eder.
LPG Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 4.maddesinde,
“Bu Yönetmelikte geçen; Kilometre tahdidi: Şehir içi veya şehirler arası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve otogaz istasyonu arasındaki bu yönetmelikle belirlenen asgarî mesafeyi, ifade eder”
maddesiyle aynı yönetmeliğin 37.maddesinde,
“Şehir içi veya şehirlerarası trafiğe açık yollarda aynı istikamette iki akaryakıt ve/veya otogaz istasyonu arasındaki mesafe, aynı yönde olmak üzere; şehirlerarası yollarda on, şehir içi yollarda bir kilometreden az olamaz”
hükümleriyle iki LPG istasyonu arasındaki mesafenin ne olacağına dair kurallar belirlenmiştir. Bir istasyonda hem akaryakıt hem de LPG satışı yapılacaksa, hem akaryakıt hem de LPG istasyonları arasındaki mesafe ölçümünde aynı esaslar uygulanır. Yani kurulacak bir LPG istasyonunun mesafe sınırlaması içinde bir akaryakıt istasyonu varsa ve burada LPG istasyonu da kurulmuşsa, bu istasyon mesafesi esas alınır. Yok eğer akaryakıt istasyonu içinde LPG istasyonu da kurulmamışsa, bundan sonraki LPG ya da akaryakıt/LPG istasyonu mesafe ölçümünde esas alınır.
EPDK, akaryakıt lisans işlemlerinde olduğu gibi, LPG lisans başvurularında da, 1234/3 sayılı ve 20.06.2007 tarihli kurulu kararı ile, İmar Kanunu hükümlerine göre imar planında 01.01.2005 tarihinden önce “LPG İstasyonu” alanı olarak tanzim edilmiş yerler için yapılan başvurularda mesafe tutanağı istememekteydi. 20.06.2007 tarihine kadar EPDK sadece 01.01.2005 tarihinden önce geçerli inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatı olan yerler için mesafe tutanağı aramamaktaydı.
EPDK’ nun kendi internet sitesindeki açıklamasına göre, sadece 01.01.2005 tarihinden önce geçerli inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatı olan yerler ile 5307 sayılı LPG Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 13.03.2005 tarihinden önce LPG Otogaz faaliyetinde bulunduğunu ispat edenler hakkında mesafe tutanağı aranmayacaktır.
1234/3 sayılı kurul kararı ve buna aykırı EPDK’nun 29.05.2009 tarihli açıklamasından sonra, akaryakıt bölümünde açıkladığımız ve Danıştay’ın bu konudaki kararlarına dayalı olarak EPDK, 2194 sayılı ve 30.07.2009 tarihli kararı ile, “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusu ve Bildirim Açıklamaları Bölüm 1-“BAŞVURU DİLEKÇESİ EKLERİ” tablosundaki (3) numaralı dipnotunda yer alan “01.01.2005 tarihinden önce; İmar Kanunu hükümlerine göre imar planına “LPG Otogaz İstasyonu” alanı olarak işlenmiş veya geçerli inşaat ruhsatı veya yapı kullanma ruhsatı olan yerler için, kişilerin yapacakları başvurularda aranmaz” hükmünün kaldırılmasına” karar vermiştir.
Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında son durum olarak LPG lisans başvurularında, 13/03/2005 tarihinden önce LPG otogaz bayilik faaliyetinde bulunduğunu; 13.03.2005 tarihinden önce dağıtıcılarla yapılmış ve dağıtıcı firma tarafından ıslak imza ve kaşe ile onaylanmış LPG otogaz bayilik sözleşmesi ve, LPG alım-satımına ait faturaların yeminli mali müşavir tarafından ıslak imza ve kaşe ile onaylanmış suretleriyle,ispatlayan kişilerden mesafe tutanağı istenmemektedir.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

458 Cevaplar | “ASGARİ MESAFE”

  1. sayın editör akaryakıt istasyonumuzun idare binası eski olduğundan binayı yıkıp yeniden yapmamıza km tahdidinden dolayı belediye müsaade etmedi. Belediye’nin verdiği karar doğru mudur acaba?

  2. Volkan bey size cevap vermiştik ama cevap kaybolmuş. Lisans alan parseller artık km tahdidine uğramaz. Ancak belediye ruhsatlandırma yaparken yasal tüm şartları yeniden değerlendirdiğinden ruhsat vermeyebilir.

  3. Koy sınırları içersinde ki bir yer için ruhsat başvurusunu hangi kuruma yapmalıyız. Cevabınız için teşekkür ederim

  4. Nazif bey, köy belediye ve mücavir alan sınırları içindeyse belediyeye, yoksa ile başvuracaksınız.

  5. slm editör istayon acmak isti yorum ama bazı sıkıntılarımız var şöyle bizim arazi ile 1 istasyon arası 1 km var ama şöyle bişey daha var bu yol karşısında 2 gidiş 2de geliş var istasyonun karsısın da bide 2 istasyon arasında 3 talihi yolvar ve istas yonun karsısın da askeri ye var ve tren yolu istasyon derken arazinin yani ruhsat alabilirmi yiz

  6. Zafer bey bu bilmeceyi çözmek için kroki lazım

  7. sayın editör,
    şehir içerisinde bir petrol istasyonu açmak istiyorum.Yasada şehire uzaklık konusundaki durum nedir acaba?

  8. Selami bey şehire uzaklık diye bir kural yok. İstasyon arazisi imar planında istasyon olarak işli olacak, en yakın istasyondan da en az 1 km uzakta olacak.

  9. Merhaba
    Asgari mesafe ölçümü yapılırken imar planınında akarkayıt ve lpg tesisi olarak işlenmiş fakat sadece boş bir arazi. Yanı inşaat için başvuruda bulunulmamış. Kendi istasyonumdan ölçüm yaparken bu parsele olan mesafeyi bi ölçmemiz gerek yoksa faal olarak işleyen yere mi olan mesafesını olcmemiz gerekiyor. Ayrıca ölçümde uç noktalardan indirilen dikler arasındaki mesafeden kasıt imar parselının aynı yöne bakan uçlarımı yoksa içerisindeki binalardan inen diklerin arasındaki mesafemidir. Teşekkurler…

  10. Burak bey sizin istasyonunuz varsa bu ölçüm ne işinize yarayacak anlayamadık. EPDK’nın ölçüm konusundaki görüşü kendi sitesinde şöyle açıklanmış: “Kilometre tahdidi mesafesinin belirlenmesine ilişkin ölçümlerde, istasyonların yapı kullanma iznine konu alanının, uç noktalarından geçen ve yola dik açı oluşturan düzlemlerinin ölçüm yapılan yöndeki karayolu mesafesi dikkate alınmalıdır.”

  11. Merhaba avukat bey.
    Benim ne işime yarayacak anlatayım. Bana 9839 m. mesafede petrol ist. kurulmak istenıyor. ama özel idaredeki arkadaslar benım faal olarak işlemeyen ve sadece imar planında akaryakıt ve lpg tesisi olarak işlenmiş parselime mesafesini ölçmüyorlar. Sebebıde yapı kullanmaya sebep olan ibaresine göre üzerinde illaki yapı olmak zorunda oldugunu ıddıa edıyorlar. Bu kurala göre ölçüm yaptıklarında éyanı benım planımı es geçtiklerinde” diğer tesisi 21000 km mesafesi oluyor ve uygun olduğunu gösterıyor bu durumda. Aslında 9839 m mesafe ve plan yaptırılmasına izin vermezler. Lisans yonetmelıgınde açıkça belirtilmıyor bu durum yapı kullanma iznine bir parselde konu olbılır bır yapıda olabılır burada bence bır açıklık yok ve sorun buradan kaynaklanıyor.
    Asgari mesafenin ölçümü içinde dediğim gibi uç noktadan kasıt nedır. İmar parselimi yoksa içerisindeki binamıdır. Kaldıkı şahıs içerisine bina yapmadıysa o zaman şahsın lpg ve akarkayıt ist. olan imar parselinin olmasının hiç onemı yok çunku ıcınde bına yok. Ama imar planı çizdirmeden once o zaman neden asgeri mesafeye uygun mu diye özel idareler ve belediyeler araştırma yapıyolar. Bu durum tamamen tezattır. yada ben yanlış yorumluyorum Sayın Avukat Bey. Sizlerin tecrubelerınıze güvenerek tekrar sorumu soruyorum .Teşekkurler iyi çalısmalar dılerım…

  12. Burak bey istasyon olarak açılmak istenen yer imar planına nasıl işlenmiş. Planlar yapılırken mesafe kontrolu yapılmak zorunda.

  13. Avukat Bey;
    İstasyon olarak açılması düşünülen yerden kastım plan çizdirmek istedikleri alan, muhtemelen plandan sonra inşaatına başlanacak. Dediğim gibi benim planlı alanımı hiçe sayarak plan çizdirmek istenıyor. Özel idarenin savunmasıda şahısma ait planlı alanda faal olarak çalışmadıgım ve inşaat ruhsatı almadığım için( boş arazi) sizin parselinizin bu yeni çizilecek plan için asgari mesafe tespitinde ölçüme katılmayacağı. Özel İdarenin bu düşüncesinin yanlış olduğu kanısındayım. Ama dediğim gibi kanununun hangi maddesine dayandığını söylemek zor oluyor. Sadece kurumların kendıne göre kanunu yorumladıklarından kaynaklanıyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim…

  14. Burak bey, siz planda işliyseniz onun işlenme şansı yok.

  15. Sayın Avukatım
    Düşüncelerimiz ve mantığımız doğru. Bu konunun teyidi için çok çok teşekkur ederim.
    Akaryakıt ve Lpg tesisi olarak onaylanan İmar planınının asgari mesafe tespitinde es geçilemeyeceğinin ispatı olarak kanun yada ilgili yönetmeliğinin hangi maddesine dayandırabiliriz bunu Avukat Bey…

  16. Burak bey, mesafe kuralı her birimin kendi işini yaparken dikkate alması gerekli yasa maddesidir. Örneğin itfaiye raporu alınırken bile eğer mesafe tutmuyorsa itfaiye rapor veremez. Bu sebeple imara işlenmiş bir akaryakıt istasyonu yeri varsa, mesafe tutmayan başka bir parsel imara istasyon olarak işlenemez.

  17. Name (required)SONER 21. Eyl, 2012 | 19:28

    sayın editorum istasyonumun gsm ruhsatlı ve lisanslı ancak yeni yol istasyondan yüksekte kaldı yani kot farkı oldu şimdi ise yeni yol üstünde bana 75o mt uzkalıkta istasyon açılıo lejanta işlen di 2005 yılından buyana defalarca dilekçe ile özel idare ye itiraz dilekçeleri yolladım bana özel idare ve epdk bize başvuru yok başvuru anında değerlendirebiliriz dendi ancak burası türkiye adamlar yapı ruhsatı bile almışlar özel idare yi mesafe konusunda uyardım ve bana 2012 4 üncü ayda muhtarlıkta 1 ay askıda kaldığını ve benim itiraz etmediğim için süreyi kaçırdiğmin cvbını verdi bende 2005 ve 2007 deki ititraz dilekçelerimi söyledim şifayen bana farketmez yinede verecektik cvbını verdiler ne yapmam lazım saygılarımla

  18. Soner bey aynı istikamette yer alan istasyonlar mesafeye tabidir. Bu sebeple ruhsatın iptali için idari dava açabilirsiniz.

  19. sayın editorum hangi mahkemeye başvurmam gerek saygılarımla

  20. Soner bey en kızdığım soruyu sordunuz. Siz avukatınıza başvurun, o hangi mahkemeye başvuracağını bilir.

  21. şerifoğlu 04. Eki, 2012 | 12:49

    slm ben 2000 yılından beri lpg istasyonu işletiyorum.benim istayonun 550 metre yanıma 2007 yılında lpg istasyonu plan değişikliği yapılarak lpg satışına başladı.ben defalarca belediye 1km asgari mesafe kuralına aykırı olduğunu belirterek dilekçe verdim .belediye iptal etmedi. bende sonra idare mahkemesine dava açtım.bölge idare mahkemesinde davayı kazandım. idare mahkeme kararını dilekçeye ekleyip epdk ya dilekçe ile verip, epdk lpg istasyonun lisansını iptal edermi? bize yarımcı olursanız sevinirim. saygılarımla

  22. Sayın Şerifoğlu, mahkeme kararına göre belediye ruhsatı iptal etmek zorundadır. Eğer kararı tebliğ etmişlerse bunu yapmak zorundalar.Ruhsat iptali de EPDK ya bildirilmeli. EPDK istasyona ruhsat konusunu çözmezsen lisansını iptal ederim şeklinde tebligat yapacak. Eksiklik giderilmezse lisans da iptal olur.

  23. merhabalar benim iki sorum olacak 1. belediye sınırları içerisinde çalışır durumda olan bir istasyonun yapı kullanım ruhsatı yok ise aynı yönde yapacağımız istasyonun mesafesini nerden baz almamız gerekir. 2. aynı istasyonun yapı kullanım ruhsatı var ama yıkama / yağlama servis binasının ruhsatı yok ise mesafe ölçümü nerden yapılmalıdır. bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

  24. Sayın Gencer, yapı ruhsatı olmayan istasyon işyeri açma ve çalıştırm ruhsatı alamayacağından varsa ruhsatı ve devamla lisansı iptal olur.

  25. sayın editör biz karayoluna bağlantılı ama karayoluna yaklaşık 50 mt uzaklıkta mesafede imar yolundan cephe almaktayız yukarıda belirtmiş olduğunuz hususlardan dolayımesafe kapsamına girermiyiz.

  26. Serdar bey kararyoluna bağlantılı toplayıcı yol, imar yolu vs. aynı yönde ise mesafe kuralına tabidir. Yasanın gerekçesi ve ruhundan biz bunu anlıyoruz. Aksini düşünmek kanunu dolanmak içn bize bir sürü bahane ürettirir.

  27. Merhaba
    EPDK ya kilometre tahdidine esas mesafe ölçülmesi ile ilgili bir yazı gönderdim. sorum şuydu;

    *Kilometre tahdidine esas mesafenin ölçülmesi ile ilgili olarak imar planında akaryakıt ve LPG tesisi olarak işlenmiş fakat imar parseli üzerinde yapılmış bir yapı olmayan ve inşaat ruhsatı başvurusundada bulunmayan yerlerin bir başka başvurunun bir başka mesafe ölçümü değerlendirilirken bahsi geçen imar planlarının dikkate alınıp alınmayacağı…

    *cevap olarak : Aynı yol üzerinde birden çok akaryakıt istasyonu için yapı tuhsatı başvurusu varsa; yetkili mahalli idarenin önceliği imar planında akaryakıt ve lpg ist. olarak ilk onaylanan yere vermesi uygundur.
    Ayrıca söz konusu hükümlerin kapsamadığı yerlerde kendi mevzuatınıza bakınız diyor.

    *** şimdi verilen cevaba bakarsak imar planı için başvuru yaptığımızda eğer ki km. tahdidine uymuyorsa bile İdare plan çizdirtebilir. Verilen cevabın ilk cümlesinden bu çıkıyor. şehiriçi yada dışı fark etmez yanyana istediğiniz kadar plan çizin asgari mesafeye bakmayın amaa inşaat ruhsatı için geldiklerinde ilk hangisi onaylandıysa ona ver ruhsatı diyor. O zaman diğerleri gözgöre göre riske girmiyorlar mı . burada kimin torpili kuvvetliyse o kazanır. Madem birisi plan çizdirdi o zaman yakınında bir talep daha gelirse plan için asgari mesafesine bakma benim için asgari mesafe faal olandan ölçülür anlamı çıkıyor. Bu yanlış bir değerlendirme değil mi Sayın Avukat Bey… Plan çizdikten sonra Asgari mesafe ölçümü yapılırken planlı alanında buna katılması gerekmez mi? illaki üzerinde faal olan yada faal değilse bile bir inşanın olmasımı gereklidir. Bu nedere yazıyor ben şahsen bulamadım. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim…

  28. s.a.
    LPG ve Akaryakıt tesisleri için hangi tarihlerden önce Asgari mesafe şartı aranmaz! ibaresi vardır. Bu tarihten önce hangi şartları sağlaması gerekiyor ki muaf olsun asgari mesafeden. LPG ve Akaryakıt için ayrı ayrı bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  29. Burak bey bu konuda sitemizde bir çok yazı var incelerseniz detayını öğrenirsiniz.

  30. Betül hanım, 5015 sayılı yasa EPDK’ya bir çok yetki tanımış. Bu yetki çerçevesinde EPDK kendince kural koyuyor. Bunun hukuki olup olmadığı tartışılır. Tartışma da ancak yargılamada olur. Bu sebeple biz doğrudur ya da yanlışdır desek bir şey farketmez.

  31. sayın editör..size kavşak mesafesi ile ilgili bir sorum olacaktı. arazimizin önünden 10 metreden geniş bir kavşağın devamı olan yol geçiyor…arazimizin 80 m sağında kavşak var…karayollarına bu konuyu sormaya gittiğimde bana arazimizin kavşağa en az 150 metre mesafede olması gerektiği daha sonra 40 metrede giriş çıkış için yer lazım oldugunu soylediler. yani arazimizin en az kavşağa 190 metre mesafede oldugu taktirde yol geçiş belgesi verebilekcelerini söylediler…bu durum doğrumudur..kavşak sorunundan nasıl kurtulabiliriz saygılarımla

  32. Sayın Metin bey, s,z,n istasyonun önündeki yolun durumunu bilmediğimizden size ilgili maddeyi yazıyoruz. Siz maddeye göre değerlendirin.

    Kavşak Mesafesi

    Madde 17 – Kavşak Mesafesi: Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı ile kesiştiği noktanın kavşak başlangıcına mesafesi, aynı yönde birden fazla şeridi olan iki yönlü devletyolları ile bölünmüş devletyollarında enaz 200 metre, diğer devletyolları ile platform genişliği 10 metre ve daha fazla olan il yollarında enaz 150 metre, diğer ilyollarında enaz 100 metre ve diğer yollarda enaz 50 metredir. Geçiş yolu, giriş ve çıkış yolu olarak tesis edilmiş ise, kavşak tarafında kalan giriş veya çıkış yolu ekseni bu mesafenin tahkikinde esas alınır.

    Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı ile kesiştiği noktanın, platform genişliğinde daralma olan köprü, tünel ve menfez gibi yapıların yaklaşımlarında yol platformundaki daralmanın başladığı kesime olan mesafesi; iki yönlü devlet ve il yollarında her iki yönde ayrı ayrı olmak üzere enaz 100 metre, bölünmüş devlet ve il yollarında enaz 50 metredir.

    Ancak;

    a) Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bakımı altında bulunmayan tapuda kayıtlı yollar, b) Çeşitli kamu kurum veya kuruluşların bakımı altında bulunmayan veya bu kuruluşların bakımı altında olmasına rağmen kamuya açık tutulmayan yollar,

    c) Çeşitli kamu kurum veya kuruluşlarınca daha önce bakım altında iken, sonradan bakım ağından çıkarılan karayolları,

    d) Geçiş yolları,

    e) İlgili kuruluşlarınca yapım ve bakım altında bulundurulan sulama kanalı yolları, baraj yolları ile radyoling, radar, televizyon yayın aktarıcı istasyonları, haberleşme istasyonları, katı, sıvı veya gaz iletim hatları gibi tesislere ulaşan yollar,

    f) Serbestçe girmenin yasaklandığı yollar,

    g) Bölünmüş yollarda sadece, “U” dönüşleri için ayırıcı üzerinden verilen aralıkları, h) Bölünmüş yollarda, ayırıcıda aralık bırakılmaksızın tesis yeri karşı tarafındaki yol bölümüne bağlanan veya bu bölümden ayrılan yollar,

    Kavşak mesafesi tahkikinde dikkate alınmaz.

  33. Sn.Editör Köy sınırları içerisinde 5 km.mesafesi olan iki akaryakıt istasyonu arasına akaryakıt istasyonu açmak istiyoruz.açılacak yer 12500 m2.lik tarla şartları nelerdir. saygılar

  34. öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.
    1986 yılında alınmış karayolları geçiş yolu izin belgesi var sahip olduğumuz akaryakıt istasyonunda. kiraya verdiğimiz sahış lpg sistemini 2006 yılında kurmuş ve bu zamana kadar çalıştırdı. biz mülk sahibi olarak kendimiz çalıştırmak istediğimizde tüm belgeleri yeniden istediler ve geçiş yolu belgesi için konyaya yönlendirdiler. istasyonun olduğu yolda kamulaştırma var. ayrıca istasyonun karşı tarafında kullanılmayan dağ yolu gözüküyor tapu kayıtlarında. lpg yi kiracı mevzi imar ve vaziyet planına işletmediği için lpg yi usulsuz olarak kurmuş ve 6 yıldırda satış yapmış. biz planlara lpg sistemini çizdirip belediyeye onaylatmamıza rağmen izin konusunda sıkıntı yaşıyoruz. orada kavşak gözüküyor ve kamulaştırma var diye izin vermek istemiyor konya karayolları3.bölge.ama akaryakıta izin veriyorlar.akaryakıta izin olan yerde lpg ye neden izin verilmez.kavşakın o kullanılmayan dağ yoluna konması bile mechulken neden lpg ye onay vermiyorlar. kavşak olan yerlerde lpg satışı yapılamaz mı.madem lpg ye onay yok akaryakıta neden izin veriliyor. ayrıca istasyonun metrekareside yeterli düzeyde.9500 metrekare. bu konuda yardımlarınızı bekliyorum .teşekkür ederim şimdiden.Afyon eskişehir karayolu yolunda istasyonumuz

  35. Şahin bey yasa gereği belediye ve mücavir alan dışında iki istasyon arasında 10 km. şartı var.

  36. Tahsin bey, mail adresinden yazdığınız aynı soruya cevap verilmiştir.

  37. sayın editör;şu an faliyette olan bir istasyonu devralmak istiyoruz.bu istasyonun dağıtım şirketine borcu da varmış.biz bu devir sırasında daha sonradan sıkıntı yaşamamak için nelere dikkat etmemiz gerekir?

  38. Hamit bey, devir şekline göre sıkıntıyı da alma şekli değişir. Bu sebeple bir avukattan yardım almakta fayda var. Bunu ihmal etmeyin, sonra sıkıntıyı siz çekersiniz, zararlara da cabası olur.

  39. slm lar avukat bey. ben akaryakıt istasyonu kurmayı düşünüyorm ve belediyeden de gerekli izinleri alarak 1/5000 liğe işlettim. ancak arsanın uç noktalarından ölçüm yaptığımızda en yakın petrol istasyonuna mesafemiz 950 m geliyor. uç noktalardan değilde istasyonların orta noktalarını baz alıp ara mesafeyi ölçtüğümüzde 1040 m geliyor. bu kadar masraf yapıp 1/5000 liğe işletmişken bir o kadar daha masraf yapıp tesisi kurmak istiyorm ama mesafeden çekiniyorm.yargının şikayet durumunda ruhsatı iptal etmesinden çekiniyorum. böyle bir durumda bana öneriniz ne olur ? şimdiden teşekkür ederim

  40. Cihan bey, önerimiz riske girmeyin.

  41. teşekkür ederim. böyle bir riske girersem bana yakın mesafede olan akaryakıt sahibi mi yargıya gidebilir yoksa bu konuya mudahil olmayan 3. şahıslarda dava açabilir mi ? bir de 950 m lik mesafa üzerinde 2 tane göbek ve trafik ışıkları var bulvar isimleri bile aynı değil ve ayrıca bana yakın olan petrol 60 m lik bulvar üzerinde benim kuracağım ise 12 m lik yan yol üzerinde. böyle bir konuda bizlere yardımcı olduğunuz çok teşekkür edreiz

  42. Cihan bey dava açmakta menfaati olan herkes dava açabilir. Tabi ki menfaatte öncelik diğer akaryakıt istasyonlarıyla ilgilidir. Mesafe hesabında yol adının önemi yoktur. Önemli olan istikamettir.

  43. avukat bey benim son bir sorum var. kaç gecedir bu sorun yüzünden uyuyamıyorm ilginize çok teşekkür ederim. EPDK nın ifadesine göre kilometre tahdidi mesafesinin belirlenmesine ilişkin ölçümlerde, istasyonların yapı kullanma ruhsatına konu alanlarının, uç noktalarından geçen ve yola dik açı oluşturan düzlemlerinin ölçüm yapılan yöndeki karayolu mesafesi esas alınır demiştir. Buna göre bir savunma hazırlarsam kurmayı düşündüğüm istasyonun yola cephesi 70 m dir. idari binanın ruhsatını son 20 m içerisinde alırsam aradaki mesafe 1000 m yi buluyor. böyle bir çözüm sizce geçerli midir ? tekrar teşekkür ederim

  44. Cihan bey, öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, ne idari ne de adli birlik var. Bir makamın dediği öbürüyle tutmuyor. Bu sebeple siz değil 1 km. bundan daha fazla mesafe sağlamalısınız ki işiniz garanti olsun. Yoksa bir anda ortada kalırsınız. Ayrıca zarar görmek istemiyorsanız mutlaka bilen kadrolarla iş yapın. Zaten km tahdidi her brimin yaptığı işte dikkate alacağı bir koşuldur. Bu sebeple ruhsat alırken, geçiş yolu belgesi alırken vs. bu brimler mesafeyi dikkate almak zorundadırlar.

  45. avukat bey zaten nazım imar planına işlenmiş bulunmakta. EPDK yla görüşmemde belediye nin onay vermesi yeterli denildi.benim tek korkum yargı durumu

  46. abdubaki özdemır 12. Ara, 2012 | 20:04

    sayın edıtör 2007 tarıhta akaryakıt yapı ruhsatım var askarı mesafadan dolayı bıze bıldırı geldı hukmsüzdür bızım ve dıyer akaryakıt istesun arası 1400 metre dır yını yasaya göre bizim il büyük sehır oldu mucavır alanı il sınırı oldu ruhsat alabilirmıyız

  47. Sayın Özdemir, belediye mücavir alanlarında sınır 1 km. dir.

  48. Cihan bey zaten EPDK gelip ölçmez, ruhsata bakar. Ama yargıda takılma riski var.

  49. Avukat bey Oncelikle ilgi alakana teşekkür ederiz.Bir sorum olcak size.

    Belediye il sınır harıtasının bitiş noktasıdan beş kılo metre sonra eski bir istasyon ruhsatlı çalışan istasyon var.Burası belediyeye ait olmayan harıta koy sıtatusu. Belediye sınır noktasında ıstasyon yapıla bılırmı mesafe ne yakınlıkda olmalıdır.Belediye istasyon yapabılırmı ordakı mesafe nasıl tespit edılır. Beldiye satatusumu geçerli diğer on km mesafemı.

  50. Hasan Bey, EPDK sitesinde bu konudaki açıklamayı aşağıda sunuyoruz.

    Kurulun 17.11.2005 tarihli ve 579/113 sayılı Kararına göre akaryakıt ve LPG istasyonları arasındaki asgari mesafe kısıtlaması uygulamalarında;
    a) İstasyonun üzerinde bulunduğu yol ismi veya yol kodu değil, yön esası dikkate alınır.
    b) Şehirlerarası yolların üzerindeki akaryakıt ve LPG istasyonları arasında on kilometrelik mesafe aranır.
    c) Şehir içi yolların üzerindeki akaryakıt ve LPG istasyonları arasında bir kilometrelik mesafe aranır.
    d) Şehir içi yollar ile şehirlerarası yolların kesiştiği kesimlerde yer alan istasyonlar arasında en az bir kilometrelik mesafenin bulunması gerekir.
    e) Şehir içi yollar ile şehirlerarası yolların yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak birbirlerinden ayrı olarak değerlendirilir.

Türkiye'nin Enerji Hukuku Sitesi